Ny president och intressant debattartikel

januari 21, 2009 at 23:12 (Politik)

President Obama svor president eden… Eller han försökte åtminstone, verkade som om Roberts, Cheif Justice – svensk översättning? – vilken skulle leda eden för Obama läste den fel vilket gjorde att Obama inte kunde följa ordentligt. Men det trasslet verkade lösa sig till slut.

Mer finns det väl inte att säga, låt oss hoppas att Herr President vet vad han sysslar med för en gångs skull. Lycka till Obama!

Läste en oerhört intressant debattartikel skriven av Nicklas Lundblad, där han försöker få fram att det framtida slaget om immaterialrätt och patent inte kommer att stå om fildelning. Nej, det var väl inte helt oväntat. Det han menar är att det framtida slaget kommer att stå om medicinskutveckling, kunskap, lärande och forskning kommer att styras mer av multinationella konglomerat. Detta är tyvärr den bistra framtid vi går mot, och i och med denna kommer exempelvis den kunskap som förmedlas vara styrda av företag. Inte staten, vilket i sig inte är det bästa, men i en demokratisk stat bör det inte vara några problem. Historia kan komma att bli förvrängd, lika som de har i Nord Korea där studenter får lära sig en annan världshistoria än vad som egentligen hänt. Allt för att gynna diverse olika tankar.

Hur är detta bra på något sätt? Hur skulle det kunna BLI så här? Ja, bra är det bara för de högsta hönsen i diverse företag och föreningar som ”slåss” om artisters, skådespelares och andra kulturskapares ”rätt” att tjäna pengar på det de tillverkar. Men det finns inte rätt att tjäna pengar på något som ingen vill köpa, vill de tjäna pengar MÅSTE de göra något som någon är beredd att spendera pengar på. Så i slutändan är det inte bra för kulturskaparna heller, utan endast de som ”äger rätten” till all kultur. Detta medför att det är fullständigt idiotiskt att tro att det skulle innebära något bra för något ifall de i slutändan får som de vill.

Hur skulle det kunna bli så att kunskap, lärande, medicinskutveckling och forskning inom olika områden blir styrt av företag? Som det är nu ägs nästan all skriven kunskap av diverse företag, allt lärande är bundet till denna kunskap, den medicinskautvecklingen styrs dels av vad som krävs för ny medicin, men främst vilken medicin som är bäst för den lägsta produktionskostnaden. Alltså inte vilken som är bäst för varje individ. Dagens forskning styrs främst av företag som vill utveckla sina produkter så att fler konsumenter konsumerar dessa. Det finns givetvis fristående forskare, statliga forskare och föreningar med forskare som forskar för männsklighetens och staternas bästa. Men det är inte dessa som är det stora flertalet. Så tillbaka till kunskapen, den som var skriven av diverse olika företag. Alla lagar som skrivs, funderas över, motioneras och framför allt lobbas för, kommer att leda till nya sådana. Där dessa företag som äger kunskapen kommer att kunna tvinga nya kunskapsförfattare att tysta sig, att binda sig eller helt enkelt ÄNDRA på kunskapen så att denne får sälja den. Detta då det alltid kommer att vara kunskap som någon redan har patenten på. Det är fullständigt orimligt, vilket i slutändan skulle leda till en stiltja vad gäller nyutbildade forskare, de kommer att lära sig vad deras far- och morföräldrar lärt sig i skolan. Det är absurt och gör att ny forskning inte kommer att fungera, den medicinskautvecklingen skulle avta och mänskligheten skulle stå utan försvar mot nya sjukdommar. Så för mänsklighetens bästa, immaterialrättens forsatta existens, åtminstone som den ser ut idag, måste upphöra. Omgående.

Nå, detta måste väl vara en fullständig dystopi? Jag hade hoppats på det själv, men tyvärr är det åt det här hållet allt leder.

Så, för att avsluta, ett citat av Stephen Hawking själv: ”I don’t think the human race will survive the next 1,000 years unless we spread into space.”

Tillägg: Universum är ett kargt jävla helvete!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: