Holländsk rapport säger det som redan sagts tidigare

januari 22, 2009 at 19:05 (Politik)

Är lite osäker på när jag först hörde om den här rapporten, men nu först läste en sammanfattning av den. Men det verkar uppenbarligen så att de har kommit fram till vad som sagts tidigare, att privat kulturfildelning inte drabbar upphovsrättsinnehavare, åtminstone inte märkbart. Dessutom som denna industri sagt att varje nedladdad låt, film, ja vad som helst, skulle innebära motsvarande förlust för företaget. Det är rent löjligt, ifall varje nedladdad ”kultur”fil skulle innebära en betald ifall lagar funnits är fullständigt absurt. Det skulle medföra att de enorma multinationella konglomeraten skulle tjäna i stortsett exponentiellt mer än vad de gör i dagsläget, eller för den delen, någonsin gjort. Dessutom att varje person verkligen skulle vara såpass dum att denne betalade för allt innan den hört/sett/prövat etc.. Vilket är fullständigt idiotiskt att ens tro att så är fallet, nu ska jag inte säga att man ibland impulsköper saker och ting, men sällan varje gång.

Så vart leder det? Ett antal personer kommer alltid att köpa utan att sett hört eller testat materialet i fråga, och det kommer alltid att vara dem som inte betalar överhuvudtaget, vilket även inte heller är fullständigt perfekt. Visst tillverkas mycket musik och film av passion, men personerna måste kunna leva ifall de gör det på proffessionell basis, och de måste fortsätta med det för att få viss kvalité i speciellt spel, program och filmer. Men dagens prissättning är fullständigt fel, och speciellt företagensroll i det hela, den rollen bör och måste som jag tidigare skrivit, försvinna, och det omgående. Om inte försvinna så måste den rollen åtminstone begränsas, helst med hjälp av lagar.

I vilket fall tror jag att fallet ”Nederländerna”, ifall de inför laglig privat nedladdning av kultur kommer att leda till fler människor som har tillgång till kulturen, vilket i sin tur ger ökad köplust inom andra områden, detta då pengarna fortfarande finns kvar. Detta gör att ekonomin kan bli starkare samtidigt som alla blir gladare.

Annonser

1 kommentar

  1. Åke Forsmark said,

    Jag har funderat lite på det där.

    Om man jämför med snatterier; tänk er en chokladbit för 10 kronor. Av den är då 2,50 moms, 5 spänn är butikens inköpspris. Butikens vinst på chokladbiten om man räknar bort lokalkostnader etc kanske är 1 krona. Vad säger handlaren att han har förlorat på snatteriet? Han säger alltid tio kronor trots att det inte alls är säkert att snattaren skulle ha köpt chokladen om han varit tvungen att betala. Det är nog det självklara sättet att räkna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: